Umbra ta interioară este compusă din părți din tine pe care le respingi în subconștient.
Psihologul Carl Jung a popularizat ideea de umbră a sinelui, sau umbra interioară. El a definit inconștientul colectiv cu ajutorul a opt arhetipuri junghiene diferite:
Sinele: Centrul personalității sau al psihicului – conștiința ta conștientă
Umbra: Aspectul întunecat și emoțional al psihicului tău
Anima: O imagine a unei femei idealizate care îi atrage pe oameni în latura lor feminină
Animus: O parte din tine care are capacitatea de reflecție și de autocunoaștere
Persona: Masca pe care o porți pentru a arăta lumii în timp ce îți protejezi sinele interior
Erou: O parte din psihicul tău care poate învinge răul și distrugerea
Bătrân înțelept: O personificare a sinelui care conține înțelepciunea ta
Trickster: O parte copilăroasă a psihicului tău care are nevoie de satisfacție
Jung a definit arhetipul umbrei ca fiind partea întunecată și emoțională a personalității sau a psihicului tău. El a definit-o, de asemenea, ca fiind inferioară sau imorală, dar nu este întotdeauna așa.
De exemplu, să spunem că în copilărie ați fost adesea tachinat pentru că erați vorbăreț. Crezând că “vorbiți prea mult”, începeți să vă retrageți în interior, cântărind fiecare conversație pentru a vedea dacă “ați făcut-o din nou”. Într-o zi, cineva face un comentariu inofensiv în timp ce vă pregătiți pentru o prezentare: “Ai grijă să nu pui prea multe cuvinte pe diapozitivul acela” – și ești furios.
De ce? Nu a fost vorba de comentariu, de prezentare sau chiar dacă erau sau nu prea multe cuvinte pe diapozitiv. A fost vorba de partea din tine care a fost investită emoțional în a nu fi un bârfitor. Orice lucru care amenință modul în care te prezinți lumii (adică îți scoate la lumină sinele tău din umbră) va fi văzut ca o amenințare la adresa identității tale – și, în cele din urmă, a siguranței tale.
Ceea ce alcătuiește umbra ta depinde de ceea ce respingi în subconștient în interiorul tău. De obicei, auzim acest lucru apărând sub forma unui discurs negativ despre sine. Adesea, aceste părți respinse din noi înșine sunt rezultatul experiențelor din copilărie.
Cum te afectează umbra ta interioară
Partea ta de umbră poate avea un impact negativ asupra bunăstării tale atunci când o ignori sau o respingi. Această parte din voi înșivă tânjește să fie înțeleasă și explorată. Acest lucru se datorează faptului că a fost ignorată și, eventual, rușinată de-a lungul vieții tale. Chiar dacă a fost mai puțin dramatic, nu ne simțim mental și emoțional în cea mai bună formă atunci când umbra noastră nu este integrată în noi înșine, adică – atunci când umbra și sinele sunt departe.
Efectele ignorării umbrei tale
Atunci când o ignori, umbra ta va găsi modalități de a te face să conștientizezi că există. Acest lucru poate duce la probleme precum:
- Dispreț de sine sau stimă de sine scăzută
- Autoînșelarea și înșelarea celorlalți
- Anxietate și depresie
- Comportament ofensator față de ceilalți
- Lupta pentru a avea relații sănătoase cu ceilalți
- Autosabotaj
- Absorbția de sine
- Un ego umflat
Atunci când vă respingeți umbra, este posibil să începeți să vă proiectați și asupra celorlalți. Proiecția are loc atunci când vedeți în ceilalți lucruri pe care le recunoașteți în subconștient în voi înșivă.
Aceste părți vă pot face să vă simțiți inconfortabil. Ca urmare, puteți căuta să-i judecați sau să-i pedepsiți pe ceilalți care reflectă acele trăsături.
Ce este munca din umbră?
Semnificația lucrului din umbră este următoarea: Lucrul cu mintea ta inconștientă pentru a descoperi părțile din tine pe care le reprimi și le ascunzi de tine însuți. Aceasta poate include traume sau părți ale personalității tale pe care le consideri în subconștient ca fiind dezirabile. Oricine poate face munca de umbră pe cont propriu. Cu toate acestea, luați în considerare posibilitatea de a apela la un terapeut licențiat pentru tratament, mai ales dacă vă luptați cu traume severe.
Care este scopul muncii cu umbra?
Umbra ta nu este un defect sau o greșeală – în schimb, este o parte naturală a ceea ce ești.
Munca cu umbrele este, în esență, despre dezvoltarea conștiinței de sine și, în cele din urmă, despre acceptarea de sine și compasiune. Lucrul cu umbrele este adesea atât terapie, cât și mai mult spiritual, ajutându-te să vezi diferitele părți ale tale. Pentru persoanele care s-au priceput în mod deosebit să își evite umbra – de exemplu, pentru că este prea diferită de propria percepție de sine sau de impresia dorită – munca cu umbrele înseamnă să recunoști existența umbrelor și să devii curios să le explorezi.
Pentru cei a căror umbră este asociată cu o traumă, acest tip de muncă vă ajută să lucrați prin traume pentru a îmbrățișa partea din voi înșivă care a fost suprimată sau rușinată de-a lungul vieții.
Acceptându-ți sinele umbră, poți începe să vezi cum gândurile și emoțiile tale îți influențează comportamentul. Când ești conștient de acest lucru, poți prelua controlul și îți poți da puterea de a-ți trăi viața mai deliberat și mai conștient. Poți începe să te prezinți ca sinele tău autentic.
8 beneficii ale muncii cu umbra
Poți beneficia de practicarea lucrului cu umbrele în mai multe aspecte diferite ale vieții tale. Iată doar opt exemple de beneficii pe care le puteți obține prin implementarea shadow work în practicile dvs. de autoîngrijire.
1. Câștigați mai multă încredere și stimă de sine
Poți să te prezinți cu mai multă încredere atunci când te prezinți ca versiunea completă a ta, cu umbră cu tot.
Nu mai există nicio îndoială ascunsă cu privire la părți din tine pe care s-ar putea să nu-ți placă sau chiar să le detesți. Acest lucru înseamnă că poți fi mai încrezător pe măsură ce mergi mai departe pentru a-ți atinge obiectivele.
De cele mai multe ori, trăsăturile noastre de umbră sunt de fapt părți valoroase ale personalității noastre. Dar dacă sunt cu adevărat puncte slabe, ești mai în măsură să le abordezi mai bine atunci când le scoți la lumină, astfel încât să le poți înțelege (și poate gestiona mai bine). Umbra noastră este cel mai problematică atunci când nici măcar nu suntem conștienți de ea.
2. Îmbunătățiți-vă creativitatea
Umbra ta nu ascunde doar trăsături pe care oamenii le consideră dezirabile. Ea poate ascunde și părți uimitoare din tine, cum ar fi creativitatea.
A-ți accepta umbra înseamnă că ajungi să-ți îmbrățișezi latura creativă. În loc să îți reprimi sinele mai întunecat, poți să te folosești pe deplin de toate expresiile unice pe care le ascunde.
3. Construiți relații mai bune cu ceilalți
Doar atunci când te iubești și te accepți pe deplin pe tine însuți, îi poți iubi și accepta pe deplin pe ceilalți.Atunci când îți îmblânzești proiecțiile, îi poți vedea pe ceilalți așa cum sunt cu adevărat. Nu-i mai vezi ca pe niște proiecții ale părții din tine care îți displace.
Ca urmare, puteți construi legături mai puternice cu ei.
4. Practicați acceptarea de sine
Puteți scăpa de ura de sine pe care o puteți avea în mod inconștient atunci când vă reprimați umbra. Dar poți face acest lucru doar acceptând pe deplin acea parte a ta și practicând autocunoașterea.
A-ți accepta umbra înseamnă să accepți și să simți autocompătimire pentru fiecare aspect al tău. Aceasta nu va veni neapărat ușor și automat. Dar începerea lucrului cu umbra îți deschide ușa pentru a ajunge acolo.
5. Descoperă-ți talentele ascunse
Poți folosi munca cu umbrele pentru a descoperi ceea ce unii oameni numesc “aurul din sacii tăi de umbră” – cu alte cuvinte, punctele forte și resursele tale interioare pe care nu ți-ai dat seama că le ai înainte.
Unii oameni se pot teme că umbra lor conține prea mult întuneric pentru a putea fi depășită. Dar, în cele mai multe cazuri, această umbră de aur ocupă cea mai mare parte a spațiului. Pur și simplu nu a avut niciodată ocazia să se dezvolte înainte.
Munca cu umbra poate tenta această parte a ta să iasă din ascunzătoare și îți permite să pășești în tot ceea ce poți face cu adevărat.
6. Îmbunătățește-ți starea generală de bine
Reprimarea umbrei tale poate duce la tot felul de probleme. S-ar putea să nu-ți dai seama că aceste probleme provin dintr-o parte reprimată a ta până când nu ești pregătit să înfrunți acea umbră.
Lucrul cu umbra te poate ajuta să preiei controlul asupra călătoriei tale de bunăstare, începând de la rădăcină. În loc să abordezi probleme specifice de bunăstare, cum ar fi anxietatea sau relațiile nesănătoase, shadow work abordează cauzele lor de bază.
7. Creșteți-vă compasiunea față de ceilalți
Munca cu umbrele vă ajută să reduceți proiecția atunci când interacționați cu ceilalți. Este mai puțin probabil să fii declanșat de trăsăturile de personalitate și de ciudățeniile altor persoane.La rândul său, acest lucru te poate ajuta să te simți mai plin de compasiune față de ceilalți. Nu mai vezi partea întunecată a ta reflectată în ceilalți. În schimb, îi puteți vedea ca pe niște oameni întregi, care probabil că au propriile lor bătălii interioare de înfruntat.
8. Aveți o mai bună claritate
Munca cu umbrele îți oferă o mai bună claritate asupra modului în care gândurile, emoțiile și sentimentele tale te determină să acționezi așa cum o faci.
Când ai aceste informații, poți să te prezinți cu mai multă claritate și autenticitate.
Este munca din umbră potrivită pentru tine? Toată lumea are o umbră, chiar dacă ați auzit despre ea sub un alt nume. Nu trebuie să fie asociată cu ceva traumatic. Dar cu cât vă puteți integra mai mult sinele și umbra, cu atât vă veți simți mai sănătoșiMunca cu umbra este crucială pentru dezvoltarea ta personală, pentru a te ajuta să devii cea mai bună versiune a ta. Cu toate acestea, nu toate abordările privind munca cu umbra pot fi potrivite pentru tine.Dacă nu ești sigur dacă munca cu umbrele este potrivită pentru tine sau nu, ia în considerare posibilitatea de a încerca unele dintre sugestiile de mai jos privind munca cu umbrele și vezi ce apare. Dacă simțiți că vă este cât de cât dificil să răspundeți la aceste îndemnuri, înseamnă că shadow work ar putea fi bun pentru dumneavoastră.
Articol: https://www.betterup.com
Art: @tarnellisart